2 Eylül 2014 Salı

Blerim Dzemaili Galatasaray'da


12 Nisan 1986’da bugünkü Arnavutluk’un Kalkandelen şehrinde dünyaya gelen Blerim Džemaili (Xhemajli), ailesiyle birlikte dört yaşında göç ettiği İsviçre’de küçük yaşlardan itibaren futbol oynamaya başladı. Oerlikon Zürich, FC Unterstrass ve YF Juventus kulüplerinde toplam altı yıl geçiren genç futbolcu adayı, 2001 yılında adım attığı FC Zürich kulübünde iki yıl sonra profesyonel oldu ve 17 yaşında İsviçre Süper Ligi’nde oynamaya başladı. Orta sahada gösterdiği azim ve liderlikle henüz 19 yaşında kaptanlığa yükselen Dzemaili, 2005-06 ve 2006-07 sezonlarında takım kaptanı olarak İsviçre Süper Ligi kupasını havaya kaldırdı.
2007 yazında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Bolton Wanderers’a transfer olan genç oyuncu, geçirdiği ağır sakatlıktan dolayı burada hiç forma giyemedi ve ertesi sezon Torino’ya kiralandı. 2008-09 sezonunda 30 maça çıktığı Torino’nun küme düşmesini engelleyemeyen Dzemaili, opsiyonunu kullanarak bonservisini alan Torino tarafından da bir sonraki sezon başında Parma’ya kiralandı. Orta sahada iki yönlü görev üstlenen Arnavut asıllı İsviçreli oyuncu, ligde 22. hafta öncesi iki ay sürecek bir sakatlık geçirene kadar takımının değişmez ismiydi. 2010-11 sezonunda da Serie A’da 30 maça çıkarak istikrarlı bir grafik çizen Dzemaili’nin bonservisi bu defa Parma tarafından alındı.
2011 yazında 9 milyon Euro ve Manuele Blasi karşılığında Napoli’ye transfer olan Dzemaili, çoğunlukla orta sahanın ortasında, zaman zaman ise forvet arkası ve sağ kanatta görev yaptığı sezonu üç gol, dört asist, bir kırmızı ve dokuz da sarı kartla tamamladı. Takip eden sezonda Serie A ve Avrupa Ligi’nde toplam 41 maçta forma giyen ve orta sahadaki görevine 9 gollük skor katkısı ekleyen mücadeleci oyuncu, özellikle kaleye uzak mesafeden çıkardığı etkili şutlarla dikkat çekti.
Geride bıraktığımız sezonun önemli bir bölümünde de Napoli’nin değişmez oyuncularından olan Dzemaili, sezon sonuna doğru takımının bol alternatifli orta saha rotasyonundaki yerini kaybetmeye başladı.  Sezonu altı gol üç asistlik skor katkısıyla tamamlayan futbolcu, Brezilya’da bu yaz düzenlenen Dünya Kupası’nda İsviçre adına mücadele etmiş ve Fransa maçında güzel bir frikik golüne imza atmıştı.
Dzemaili ve İsviçre Milli Takımı
Arnavutluk ve Makedonya pasaportlarına da sahip olan Blerim Dzemaili, milli takım tercihini futbol altyapısını aldığı İsviçre’den yana kullandı. Alt yaş gruplarının ardından 2006 yılında A milli formayı sırtına geçiren orta saha oyuncusu, ülkesinin 2006 Dünya Kupası kadrosunda da kendisine yer bulsa da, Almanya’daki turnuvada sahaya çıkma fırsatı olmadı. 2008 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Kupası kadrolarına dahil edilmeyen Dzemaili, nihayet geride bıraktığımız Dünya Kupası’nda büyük turnuva oynama şansını elde etti. Bugüne kadar ülkesi adına 37 kez sahaya çıkan İsvi
çreli futbolcu, iki de gol attı.

Hiç yorum yok: